- Bereidingstijd: 5Minuten
- Porties: 10 personen
Voedingswaarden per persoon (portie)
- Calorieën: 175
Snelle mayonaise
Deze mayonaise is ook geschikt voor mensen met coeliakie, vegetariërs, veganisten, en mensen met een ei-allergie.
Sinds ik geen eieren meer mag eten, heb ik flink gezocht naar een goed recept voor mayonaise. Zonder eieren leven vind ik geen probleem, maar zonder mayonaise?
Toen ik deze mayonaise maakte, kwam ik tot de ontdekking dat deze mayo precies smaakte zoals mayonaise met ei. Het is wél veel eenvoudiger te maken. Bij gewone mayonaise moet alles op kamertemperatuur zijn. Het sausje kan ook zomaar eens mislukken, zonder enige reden. De olie moet eerst druppelsgewijs toegevoegd worden, later pas in straaltjes. Deze mayo kun je gewoon ijskoud maken en de olie kun je in veel grotere stralen toevoegen. In drie minuten klaar!
Ongezoete sojamelk, waar ik het ei mee verving, hebben ze bij iedere supermarkt, ook bij de Lidl.
Calorieën per eetlepel mayonaise (met een kopje erop): 175 kcal.
Ingrediënten
- sojamelk, ongezoet - 30 gr
- zonnebloemolie - 200 gr of meer, minder
- citroensap of azijn - 2 tl - naar smaak
- mosterd - 2-3 tl - naar smaak
- Peper en zout - naar smaak
Bereiden
Neem een kom en meet er 30 gram ongezoete sojamelk mee af. Neem een (staaf)mixer met een garde en voeg al mixend de olie in stralen toe. Goed blijven mixen totdat de mayonaise dik is. Het dient dunner te zijn dan de mayo in een potje; de citroensap of azijn maakt het wat dikker (bij gewone mayo is dit juist andersom).
Voeg zout en peper toe naar smaak. Voeg dan de citroensap of azijn toe. Zelf neem ik 3 theelepels, omdat ik van wat zurige mayo houdt. Proef na 2 theelepels. Proef sowieso een paar keer, en bedenk of je nog iets bij wilt voegen. Ik voeg er 4 theelepels mosterd bij, dan wordt het lekker pittig. Proef ook weer na iedere schep mosterd of je het lekker vindt en of je er nog eentje bij wilt.