- Bereidingstijd: 2h 00 min
- Porties: Voor 8 personen
Kaaskroketten
Dit is toch wel met afstand een van mijn lekkerste hapjes. Nee, geen kaassoufflé's maar kaaskroketten. Dat is echt iets heel anders. En veel lekkerder. Kaaskroketten moet je een keer gemaakt hebben. De kaaskroket komt uit België, daar worden ze veelvuldig gegeten. En dat is niet voor niets.
Handig is wel dat je kaaskroketten in grote hoeveelheden kunt maken en dan kan invriezen. Dan heb je altijd een heerlijk hapje in huis. Dit recept is voor 8 kaaskroketjes, je kunt natuurlijk ook het dubbele maken.
Neem belegen, oud-belegen of oude kaas, anders worden de kaaskroketjes erg flauw.
In België eten ze de kaaskroket meestal als voorgerecht, alhoewel ze daar ook in de frituur (snackbar) te verkrijgen zijn.
Dit is niet bepaald een dieet-recept, maar omdat het klein is, kun je dit eens gerust als voorgerecht bij je kerstmaaltijd eten. Succes gegarandeerd, iedereen vindt het verrukkelijk.
Ingrediënten
- roomboter - 30 gr
- bloem - 70 gr
- volle melk - 100 ml
- geraspte kaas-belegen/oud-belegen/oud - 200 gr
- eigeel - 1
- peper, zout - naar smaak
- peterselie - paar takjes
- citroen in plakjes of partjes - 1
- Om te paneren
- bloem - een plat bord vol
- paneermeel - 75 gr
- eiwitten losgeklopt met 2 el melk/water - 3
Bereiden
Smelt de boter in een vrij hoge pan en voeg de bloem in beetjes al roerend toe.
Voeg dan beetje bij beetje de koude melk toe, blijven roeren, en verwarm totdat je een hele dikke, gladde massa krijgt. Wat zout en peper erbij.
Voeg de kaas toe en laat alles doorsmelten. Voeg dan ook de eidooier toe. Roeren.
Stort alles uit op een met huishoudfolie beklede plank , smeer met een plat mes alles zo recht mogelijk en laat in de ijskast staan tot de massa stijf is (een paar uur, mag ook hele nacht). Het wordt dan keihard.
Snijd de plak in rechthoekjes - ongeveer 5 x 5 cm.
Doe de paneermeel op een bord of kom.
Rol dan de kaaskroketten in eiwit en vervolgens in bloem.
Daarna weer door eiwit en dan door de paneermeel.
Bak ze in ongeveer 4 minuten in het frituurvet. Serveer met een schijfje citroen en takjes peterselie.
Voor de Airfryer:
Doe de paneermeel in een kom en roer er goed 1 eetlepel olie door.
Bak de kaaskroketten 8 minuten in de Airfryer (4 tegelijk). Serveer met een schijfje citroen en peterselie.
Als ze ingevroren zijn ongeveer 12 a 13 minuten bakken.