- Bereidingstijd: 3h 30 min
- Porties: 6 à 8
Voedingswaarden per persoon (portie)
- Calorieën: 200
Erwtensoep
Erwtensoep
Erwtensoep, of snert, in zijn eenvoudigste vorm. Maar zo lekker. En nog gezond ook. Natuurlijk mag je er winterpeen, knolselderij, aardappelen, prei of andere groenten bij doen. Maar geen rookworst.
En als je de erwtensoep volgens het recept maakt - dus zonder al die overbodige groenten - heb je helemaal geen rookworst nodig.
Een kom erwtensoep van 300 ml. is 200 calorieën. Als je erg veel honger hebt, kun je er nog een halve kop bijnemen. Of een snee brood/roggebrood.
Ingrediënten
- spliterwten - 500 gr
- water - 2,5 l
- bouillonblok - 3 of 4
- schouderkarbonade/procureur - 250 gr
- selderij - half bosje
Bereiden
Als je karbonades koopt in plaats van procureur (zelfde vlees maar dan zonder bot), snijdt dan de botjes weg. Je mag ze wel meekoken, maar het valt snel uit elkaar in je soep.
Doe 2,5 liter water in een pan en doe het vlees erbij en de bouillonblokjes. Neem er 4 als je van een pittig/zoutig soepje houdt, anders 3. Als je twijfelt, neem er dan drie. Je kunt er later altijd nog eentje bij doen. Proeven! Laat het vlees een uur koken in de bouillon.
Was daarna de erwtjes in een zeef of vergiet en voeg deze toe aan de soep. Laat minstens twee uur koken op een klein pitje, laag vuur. Roer minstens ieder half uur om.
Proef dan of er nog een bouillonblokje bij moet, of dat je er nog een beetje water bij wilt doen. Je proeft het vast al: het lijkt wel fluweel, zo zacht.
Een kwartier voor het klaar is, haal je het vlees eruit, en doe je de gewassen en in kleine stukjes gehakte/gesneden selderij bij. Goed roeren. Maak het vlees klein op een snijplank (het valt al aardig uit elkaar) en doe het terug in de pan.
Erwtensoep
Op het moment dat ik dit recept schrijf, is het 30 graden. In Nederland. Toch moet het even: erwtensoep. Erwtensoep eten we minstens al eeuwen in Nederland. Ook ver daarbuiten, trouwens.
Snert, ook al een eeuwenoud woord, is ideaal als je wilt afvallen. Nee, geen hele pan erwtensoep; een bord.