- Bereidingstijd: 1h 40 min
- Porties: Voor 4 of 8 personen
Voedingswaarden per persoon (portie)
- Calorieën: 350 (groot) 175 (klein)
Kohlroulade
Kohlroulade wordt in Europa en West-Azië gegeten. In Nederland ook wel wat, maar niet zo veel als in bijvoorbeeld Duitsland. Toch is het erg lekker. Het is even iets meer werk, maar het valt reuze mee. Zo'n gerecht is weer eens wat anders; ook leuk als je visite krijgt. Als je een wat kleinere versie maakt, is dit weer een apart hapje voor een buffet. Het recept is voor 4 grote kohlroulades of 8 kleintjes. Lekker met aardappeltjes -eventueel gebakken- en wat groenten.
Wij bakken ze altijd flink bruin voor een lekker korstje, maar dat hoeft niet.
De grotere kohlroulades zijn 350 calorieën, kleintjes de helft. Als je nog flink aan het lijnen bent, neem dan kleine.
Ingrediënten
- witte kool - 1
- halfom gehakt - 400 gr
- zout/peper - naar smaak
- ei - 1
- paneermeel - 1 el
- kerriepoeder - 2 tl
- bindtouw of lang spek
- vloeibare margarine of boter - 1 el
Bereiden
Snijd de stronk uit de witte kool. Je kunt de bladeren dan voorzichtig loshalen. Je hebt er 16 nodig. Was de bladeren grondig. Zet een pan water op met wat zout en blancheer de 16 bladeren 5 minuutjes. Vis met een schuimspaan de bladeren uit de pan, leg ze op een snijplank of werkblad.
Doe het gehakt in een kom met het zout, peper, ei, paneermeel en kerriepoeder. Kneed goed. Maak er 4 grotere rollen van of 8 kleinere. Wikkel voor 4 rollen iedere rol voorzichtig in 2 bladeren kool. Voor 8 rollen kun je ieder rolletje in 1 blad rollen. Bind er rollade-touw om of een dun lapje lang spek.
Laat boter of vloeibare margarine in een braadpan smelten. Leg de roulades erin. Bak ze even om en om bruin. Voeg dan water toe, en laat de roulades ongeveer 45 minuten smoren.