- Bereidingstijd: 30Minuten
- Porties: Voor de hele familie
Voedingswaarden per persoon (portie)
- Calorieën: 21
Pepernoten
Pepernoten zijn geen kruidnoten, alhoewel bijna iedereen pepernoten zegt tegen kruidnoten. Misschien komt dat omdat die taaie dingen uit de supermarkt ook echt helemaal niet lekker zijn.
Zelfgemaakte pepernoten zijn helemaal niet te vergelijken met die uit de supermarkt. Ze zijn zacht en toch stevig en zo lekker van smaak. Probeer het gewoon eens. Het recept is heel makkelijk te maken en heeft niet zo heel veel calorieën. Pas op: niet de hele zak tegelijk opeten!
Belangrijk: schenkstroop en honing in een fles zijn een stuk eenvoudiger om mee te werken!
Ingrediënten
- tarwebloem - 125 gr
- zelfrijzend bakmeel - 250 gr
- honing - 175 gr
- stroop - 75 gr
- ei - 1
- speculaaskruiden - 1 el
- gemalen anijszaad - 1 tl
- zout - snufje
Bereiden
Zeef eerst de tarwebloem en het zelfrijzend bakmeel in een beslagkom. Doe daarna de rest van de ingrediënten erbij. Omdat het meel de bodem vult, plakt het wat minder. Kneed flink totdat je een stevig deeg krijgt.
Zet het deeg in de koelkast voor minstens 2 uur. Een nacht mag natuurlijk ook.
Verwarm de oven voor op 170 graden. Rol het deeg totdat het een dikke plak is. Snijd de plak in blokjes, ongeveer 2 x 2 cm., dus maak een raster. Probeer ervoor te zorgen dat een blokje rond de 10 gram weegt. Bedek de bakplaat met bakpaper en leg hier de blokjes deeg op. Laat wat ruimte tussen de blokjes: ze worden wat groter. Je kunt natuurlijk ook met deegvormen figuren uitsteken, dan krijg je meer taai-taai-koekjes.
Bak de pepernoten in 10-13 minuten goudbruin.
Pas op: niet te veel snoepen.